Vaccination
Din hund måste vara regelbundet vaccinerad mot parvo, valpsjuka, hepatit samt mot kennelhosta.
När din hund börjar hos oss visar du upp vaccinationsintyget.
- Distemper (valpsjuka) (D)
- Hepatitis HCC (leverinflammation) (H)
- Parvoviruisinfektion (P)
- Parainfluensa (kennelhosta) (PI)
De översta 3 ovannämnda (DHP) är giltiga i 3 år.
När (DHP) ska förnyas kan man välja att få (PI) i samma spruta = (DHPPI).
Kennelhosta (PI) eller (KC) görs varje år.
Löptikar
Din tik får vistas hos oss även när hon löper. Väljer du att ha henne hemma ändå så får du avdrag på fakturan med 50kr/dag.
Försäkring
Din hund behöver vara försäkrad för att vistas hos oss. Vi vill att den är veterinärvårdsförsäkrad och livförsäkrad. När din hund börjar hos oss behöver vi ha information om försäkringsbolag och försäkringsnummer för att kunna ta din hund till veterinär om din hund blir akut sjuk.
Vardagslydnad
Hunden måste ha en vardagslydnad när den börjar här dvs den måste kunna gå i koppel. Den måste kunna sitta själv i sitt rum då vi delar upp dem under promenaderna.
Träning överlåter vi till ägarna
Provmånad
När man börjar på dagis har man 1 månad på prov. Detta så man kan se att hunden anpassar sig till gruppen, samt så ägaren känner att det fungerar
Okastrerad/kastrerad
Vi tar bara emot kastrerade hanar här på dagis. Varför? jo för vi har gjort den bedömningen att vi då kan ta emot löptikar som annars måste stanna hemma flera veckor.
Det brukar alltid vara en livlig diskussion ang kastrering lr inte kastring. Vi ser bara fördelar med att en hanhund är kastrerad.
Antingen om det är via kemisk kastrering eller operativ kastrering. Vi förespråkar operativ då slipper man hålla koll på när chippet tar slut.
En operativ kastrering har också sina fördelar, du slipper testikelcancer samt mindre risk för prostataproblem.
Är hunden kemisk kastrerad ska detta göras 2 månader innan hunden ska börja på dagis
Din hunds dagar
Du kan följa din hunds dagar på dagis genom våran privata Facebook sida . Där uppdaterar personalen löpande med information och foton från din hunds vardag.
Saknar du din hund lite extra, sådär som man kan göra ibland, kan du enkelt skicka ett sms och be personalen om en liten uppdatering. Vi skickar också en uppdatering efter promenaden på fm.
Har ni försäkring och är registrerade som företag?
Vi har f-skattebevis och är momsregistrerade. Vi är även försäkrade via Svedea och har både ansvarsförsäkring och försäkring som går in och täcker upp självrisken för våra kunder om det mot förmodan händer något som en veterinär behöver titta på under vistelsen hos oss.
När ska dagisavgiften vara betald?
Dagisavgiften ska vara betald i förskott och betalas senast den 27 varje månad. Vi mejlar ut fakturorna till våra kunder i mitten av månaden.
Sjukdom
Om din hund visar någon form av sjukdomssymtom är det väldigt viktigt att din hund stannar hemma tills den är frisk igen.
Första tecken på sjukdom kan vara minskad aptit, feber, hosta, nysningar eller att hunden fnyser. Kennelhosta är ett exempel på en väldigt smittsam sjukdom som kan drabba vissa hundindivider särskilt hårt, och där komplikationer med stora risker kan uppstå – även om de allra flesta hundar klarar smittan bra.
Kennelhosta låter i början som harklingar, och hunden kan tillslut hosta upp vitt slem. Om din hund hostar eller harklar sig är det därför väldigt viktigt att din hund stannar hemma
Inskolning
När din hund ska börja hos oss (på dagis) genomförs först en inskolning. Det innebär att din hund under 2 veckor får börja vara på dagis i liten skala för att successivt öka på tiden. Det är mycket nya intryck för din hund och den kommer behöva mycket återhämtning i början.
Personalen tar fram en individuell plan anpassad efter just din hunds behov, och kommer rapportera till dig hur det gått under inskolningspassen. Du kommer behöva lämna och hämta din hund som vanligt, men under mer specifika tider och hunden kommer börja med några korta pass på dagis. Det innebär att du kan behöva vara flexibel under inskolningen, eller kanske ha hjälp med att hämta eller lämna din hund om du har svårt att lämna ditt arbete.
Första veckan brukar vanligtvis vara mellan 8.30-12 dvs att hunden är med på första promenaden, andra veckan brukar vara ca 8.30-15 dvs så hunden får vara med på fm promenaden, lunchen, vila och även em promenaden.
varför inskolning? Det är för att se om eran hund fungerar på dagis, trivs den, även om man som ägare vill det så är det så att vissa individer inte fungerar. Skulle så vara fallet så kommer vi att meddela det.
Får man se hur hunden bor?
Lika väl som man vill se hur ens barns dagis ser ut vill man veta hur hundens pensionat/dagis ser ut. Tyvärr är det så att hundarna reagerar väldigt starkt på främmande människor i och runt pensionatet.
De ser pensionatet som sitt revir och blir oroliga och högljudda, i vissa fall aggressiva och det tar lång tid att lugna dem igen. Därför får utomstående inte komma in i pensionatet och ej heller gå bakom planket för att hälsa på hundar i rasthagarna. Men man kan boka tid innan vistelsen för och se hur allt ser ut. Detta sker när det inte finns några hundar på plats.
När kan jag ansöka om plats?
Du kan alltid ansöka om en plats så fort du vet att du ska få hem en valp/hund. Vissa uppfödare kräver t.o.m. att du ska ha hemmasituationen löst innan valpen/hunden kommer hem. Men vi går inte efter när man är anmäld utan allt beror på hur just din hund är samt passar in i gruppen.
Man har också 1 månad provmånad, under denna tid får vi alla känna på varandra. Eran hund kanske inte trivs eller visar beteende här som inte visas hemma.
Vad gör ni om hunden blir sjuk?
Är situationen akut kör vi givetvis hunden till veterinären omgående och försöker att kontakta ägaren under tiden.
I annat fall försöker vi kontakta ägaren för att höra hur de vill att vi hanterar saken. Om ägaren inte går att nås gör vi en egen bedömning och kör hunden till veterinären om så behövs. Där ser vi till att hunden får vård och antingen direktreglerar kostnaden eller debiterar ägaren i efterhand. Detsamma gäller för eventuella medicinkostnader
Varför är hundpensionat och hunddagis så dyrt?
Med hyra, foder, kontinuerliga reparationer liksom löner, sociala avgifter, skatt och moms blir intäkterna per hund inte särskilt stora.
Kort sagt skulle vi inte kunna driva verksamheten utan de priser vi har idag, men vi tror att ni ägare uppskattar att vi har bra anställningsvillkor, vilket borgar för glad och engagerad personal och hög personaltäthet.
Skäller alla hundar på dagis?
Det ligger i en hunds natur att skälla av olika anledningar och det gör de likväl på dagis som hemma.
Vissa hundar pratar såklart mer än andra och då är det upp till oss i personalen att avgöra om det bara är någon som är ovanligt pratglad eller om dagis inte är ett bra alternativ.
Det får såklart inte bli störande för andra hundar, eller personalen och framförallt inte för hunden själv.
Om hunden inte kan komma en dag eller måste stanna hemma pga sjukdom eller annat – betalar man ändå?
Ja, tyvärr. Annars skulle vi behöva ta ut en högre dagisavgift. Dock får man reducerat pris om dagiset måste stänga pga sanering eller sjuk personal.
Hamnar hundarna ofta i bråk med varandra där de vill visa vem som bestämmer?
Det är ytterst sällan hundarna hamnar i bråk med varandra och vårt mål är att det aldrig ska ske. När nya hundar börjar hos oss så tar vi hänsyn till ålder, ras, kön och personlighet och väljer den grupp där vi tror att de ska passa bäst och trivas.
De få gånger hundar gruffats har det funnits en anledning så som vakt utav husse/matte eller om en hund har blivit skrämd. Detta ser vi till att undvika genom att exempelvis inte ta in husse och matte i själva dagisavdelningen för att inte störa det lugn som råder.
Hundarna får läsa av varandra genom urin, doftkörtlar och kroppsspråk. Man märker fort om två hundar är väldigt lika och får en instinkt att tävla och då ser vi till att undvika bråk genom att sära på dem i olika grupper.
Hos oss är alla hundar lika värda, ingen har högre eller lägre rang är någon annan. Det är vi i personalen som bestämmer och vi visar tydligt att vi är ledare.
Hur vet jag att min hund trivs på dagis?
Vi eftersträvar alltid en öppen och ärlig kommunikation med våra hundägare och berättar hur det går för din hund på dagis.
I de allra flesta fall så springer hunden in på dagis med viftande svans och det är såklart ett tydligt tecken att din hund trivs.
Har dagis sommarstängt?
Dagis håller sommarstängt 2 några veckor under juli månad, samt några dagar i januari, exakt vilka veckor det gäller meddelas i början på varje år tillsammans med övriga avvikande öppettider.
Kan alla hundar gå på dagis?
Inte alla hundar, men de flesta. Det underlättar för både hunden och oss om din hund är van att vara med andra hundar och att den har ensamhetstränats.
Viss vardagslydnad kan också underlätta som tex att din hund kan komma på inkallning, kan gå bra i koppel, klara av hundmöten, vara miljötränad och ha ett bra samspel med andra hundar och människor. Hundar med hög energi som har svårt att varva ner kan behöva träna passivitet och lära sig att slappna av med andra hundar innan de kan börja på dagis.
Min hund funkar inte med andra hanar/tikar, kan han gå på dagis ändå?
Nej, vi tar ej emot hundar som inte funkar med andra hundar.
Det är första gången vi ska besöka ert hundpensionat, vad behöver vi ta med?
När ni ska besöka oss första gången behöver ni ta med följande:
– Foder om er hund äter eget foder eller är känslig i magen
- – Halsband, sele, koppel. Detta kan komma att bytas ut under vistelsen.
– Filt/bädd som luktar ”hemma”
Vad har ni för temperatur i lokalen?
Hela lokalen håller en temperatur på 18°.
Lokalen är utrustad med bra ventilation och under sommaren blir lokalen ofta väldigt svalt tack vare ventilation samt korsdrag då dörrar ofta står öppna under dagarna
Hur fungerar er dagstaxa?
Vi debiterar efter påbörjad kalenderdag.
Om din hund checkar in på måndagen och åker hem på onsdagen debiteras ni alltså för tre dagar.
Sover ni hos hundarna?
Hundarna sover i hundpensionatet men gården har personal dygnet runt.
Vi är alltid minst en person på gården men oftas fler då flera i personalen bor på gården.
Varför måste jag ha en kontaktperson på kontraktet?
Många av våra gästers ägare reser utomlands när de checkat in sin hund hos oss, vilket kan göra att det ibland är svårt att få tag i ägarna vid behov. Det behöver finnas en kontaktperson som befinner sig i Sverige tillgänglig ifall något skulle ske eller om vi behöver komma i kontakt med er för en annan anledning.
Kontaktpersonen är beslutsfattare åt er som ägaren om ni ej är kontaktbara.
Kontaktpersonen ska kunna hämta er hund ifall hunden av någon anledning ej kan fortsätta sin inackordering.
Min hund är skotträdd, smäller det hos er på nyår?
Det finns många hundar som inte tycker om ljudet av raketer och smällarna under nyårsnatten och då är det helt perfekt att komma och bo hos oss. Vi är med hundarna under 12 slaget, vi har förtäckta fönster och dörrar. Samt så har vi lugnande musik på.
Observera att denna högtid snabb bokas och att framförhållning krävs för att få plats.
31/12 & 1/1 har en annan dagskostnad en övriga datum. Se mer i vår prislista.
Har ni mycket fästingar i området?
Det är olika och varierar från år till år men fästingar har vi, fram för allt i skogen och på våra två aktivitets fält. Vi rekommenderar alltid att ni har någon typ av fästingsskydd när er hund besöker oss.
Det går enkelt att köpa ett fästinghalsband på apoteket, observera att alla hundar inte tål halsband och kan istället behöva annan typ av fästningsmedel, exempelvis bravecto eller frontline.
MÅSTE MAN HA TILLSTÅND FÖR ATT DRIVA HUNDDAGIS?
Ja, från länsstyrelsen som lämnar sitt godkännande från Djurskyddsinspektörer.
Samt en hunddagisutbildning enligt länstyrelsen krav.
Hunddagisutbildningen måste uppfylla vissa kriterier enligt länstyrelsen för att man sedan ska bli godkänd.